XOR BO‘LIB KUYLASHDA VOKAL XOR MALAKALARINI SAMARALI SHAKLLANTIRISH USULLARI - Raxmonberdiyeva , Surayyo (Innovative Development in Educational Activities, 2023)
Maqolada o‘sib kelayotgan yosh-avlodni estetik qarashlarini, ijodiy faolligini, istedod va qobiliyatlarini namoyish etish fazilati musiqiy ta’lim-tarbiya negizida ro‘yobga chiqishi va bu fazilatlarni qo‘shiq kuylash faoliyatida yanada rivojlanishi haqida, musiqiy tarbiya berishning negizi jamoa bo‘lib qo‘shiq kuylash faoliyati ekanligi haqida so‘z boradi. Shuningdek qo‘shiq kuylash jarayonida vokal-xor malakalari muhim ahamiyat kasb etishi, vokal-xor malakalari yordamida o‘quvchilar qo‘shiqni so‘z ma’nosi va musiqa ohangini chuqur idrok etadilar va asarni mazmuni orqali hayotni o‘rganadilar. Vokal-xor ishlari bolalarni musiqiy uquvini ijodiy rivojlantirishda ham ayniqsa ahamiyatga ega ekanligi yoritilgan. Vokal-xor ishlarini amalga oshirishda o‘qituvchi ovoz sozlash, qo‘shiq o‘rgatish jarayonida o‘quvchilarning ovoz diapazonini aniq bilishi lozimligi, bu esa tanlangan asarni o‘quvchilar ijrosida yanada sof ijro etishga erishishligi muhimligi, o‘quvchilarda eshitish qobiliyati va ovoz imkoniyatlarini shakllantirishda samarali usullardan foydalanish yaxshi natija bershligi va bu usullarni qo‘shiq kuylash faoliyatida, xor bo‘lib kuylash jarayonida foydalanish haqida atroflicha tushuncha berib o‘tilgan va bu usulardan musiqa darslarda foydalanish tavsiya etilgan.