KO‘P IONLI ERITMALAR UCHUN ELEKTRODIALIZDA ION ALMASHINUVI MEMBRANALARI ORQALI ION UZATISHNI MODELLASHTIRISH - Salimov, N.; Qosimov, SH. (Innovative Development in Educational Activities, 2022)
Suvni turli xil ionlardan tozalash orqali uni yumshatish usullarini amaliyotga keng joriy qilish orqali aholi salomatligini yaxshilash mumkin. Chunki qishloq joylarda yashayotgan aholi asosan yer osti sizot suvlaridan foydalanadi, bunday suvlarni istemol qilish esa insonlarda buyrak tosh kasalligi paydo bo‘lishiga olib keladi. Suvdan qayta foydalanish chuchuk suv resurslarining tugashini oldini olishning yechimlaridan biridir. Biroq, yopiq sikl tizimlarida suvdan uzluksiz foydalanish suv aylanishida o‘ziga xos ionlarning to‘planishiga olib kelishi mumkin, bu esa qayta foydalanish ilovalari imkoniyatlarini cheklaydi. Ayniqsa, qishloq xoʻjaligida sugʻorish suvida natriy ionining (Na+) toʻplanishi tuproq oʻtkazuvchanligiga salbiy taʼsir koʻrsatib, hosilning oʻsishini cheklaydi.