ILMIY-TEXNIK MATNLARNING LISONIY VA PRAGMATIK XUSUSIYATLARI - Xaydarova , Laylo Xamroyevna (Innovative Development in Educational Activities, 2024)
Ushbu maqolada ilmiy-texnik matnlarnig lisoniy va pragmatik xususiyatlari tahlil etilgan. Pragmatika tilshunoslikning nisbatan yangi yo‘nalishlaridan biri bo‘lib, u ritorika, stilistika, sotsiolingvistika va psixolingvistika yutuqlarini o‘z ichiga oladi; u nutqiy harakatlar nazariyasi va kommunikativ texnologiyalar bilan ham chambarchas bog‘liq. Ya’ni, lingvistik pragmatika nutq subyektlarining yoshi, jinsi, ijtimoiy mavqei va kasbiy xususiyatlarini, shuningdek nutq harakatlarining alohida shartlari, maqsad va vazifalarini hisobga olgan holda tilning amalga oshirilishini o‘rganadi. Charlz Pirs pragmatikaning asoschisi bo‘lib, bu atamaning o‘zi birinchi marta XX asrning 30-yillari oxirida Charlz Morris tomonidan ilmiy ma’noda qo‘llanilgani ushbu maqolada tahlil etilgan.