YURAK ISHEMIK KASALLIGI FONIDA RIVOJLANGAN KARDIYOMIYOPATIYANI KECHISHINI O‘ZIGA XOSLIGI - Abdumalikova, Feruza Baxtiyorovna; Ro‘ziboyev, Ulug‘bek O‘ktam o‘g‘li (Innovative Development in Educational Activities, 2023)
Ishemik kardiyomiyopatiya - o‘ziga xos kardiyomiyopatiyaning bir varianti , u uzoq muddatli ishemiya fonida miyokarddagi diffuz strukturaviy o‘zgarishlar bilan namoyon bo‘ladi. Patologiya anamnezida ishemik yurak kasalligi bor va miyokard infarkti o‘tkazgan kasallarda yuzaga keladi. Klinik jihatdan kasallik surunkali yurak etishmovchiligi sifatida namoyon bo‘ladi, bemorlarning yarmida stenokardiyaga xos og‘riq epizodlari kuzatiladi. Diagnostika qilish uchun EKG, ExoKG, koronar angiografiya va boshqa invaziv usullardan foydalaniladi. Davolash yurak funktsiyasini konservativ davolash va miyokardning jarrohlik revaskulyarizatsiyasidan iborat.