ЎЗБЕК ВА ИНГЛИЗ ТИЛЛАРИДА АКУСТИК ЖИҲАТДАН ЎХШАШ УНЛИЛАРНИНГ ЎЗИГА ХОСЛИГИ - Раджабов , Насир Насимович (Innovative Development in Educational Activities, 2023)
Мақола ўзбек ва инглиз тилларида акустик жиҳатдан ўхшаш унлиларнинг ўзига хос жиҳатларини тадқиқ қилишга бағишланган. Унда акустик жиҳатдан ўхшаш унлиларнинг артикуляцияси ҳамда позицион кўринишлари ўрганилган. Мақолада унли фонемаларнинг позицион кўринишлари Москва фонология мактаби назарияси асосида тадқиқ қилинган. Ўзбек ва инглиз тилларида акустик жиҳатдан ўхшаш /ɪ/, /e/, /ʌ/, /ɒ/, /ʊ/ унли фонемаларининг ҳар бири алоҳида-алоҳида тадқиқ қилиниб, уларнинг инвариант, вариант ҳамда вариация кўринишлари аниқланган. Унли фонемаларнинг инвариант, вариант, вариация кўринишлари борасидаги фикрлар ишонарли мисоллар билан асосланган. Мақолада /ɪ/, /e/, /ʌ/, /ɒ/, /ʊ/ унлилари инглиз тилида, асосан, бештадан олтитагача, ўзбек тилида эса, асосан, уч хил позицион кўринишларга эга бўлиши таъкидланган.