МИКРОТЎЛҚИНЛИ НУРЛAНИШ ЁРДAМИДA ДОННИ ЗAРAРСИЗЛAНТИРИШ - Abduxalimova, M.A; Йўлчиев, А.Б; Исломова, Д.Ф; Тўйчиев, Д.М (Innovative Development in Educational Activities, 2023)
АННОТAЦИЯ Ушбу мақолада дон заҳираларини зараркунандалардан зарарсизлантириш ноанъанавий манбаларидан фойдаланиш самарадорлиги баён қилинган. Ўтказилган тажриба нагтижаларига кўра Дон зараркунандаларни (донхўрлар, омбор узун тумшуғи, капалаклар, шоли узун тумшуғи, ун қўнғизи, ун каналари) йўқ қилишда ўта юқори частотали электр магнит майдонида хамда инфрақизил нурлар, ультрабинафша нурлар билан ишлов берилди. Дон захираларини зарарсизлантиришда кимёвий препаратлардан фойдаланиш ўрнига шамоллатиш, иссиқлик билан ишлов берилди. Дон захираларини сақлаш даврида зараркунандалар билан зарарланиши олдини олишда сақлаш омборларида дезинфекция ва фумигация тадбирлари амалга оширилди. Зарарланган дон захираларига ўта юқори частотали электрмагнит майдонида ишлов берилганда дон қатламининг харорати 180 втда соатига 120 секунддан сўнг кескин равишда ошиб кетади. Бунинг натижасида эса клейковина миқдори 2- баробардан 5-баробаргача бўлган холатда пасайиб кетиши кузатилди.