HOZIRGI O‘ZBEK TILI SINTAKTIK ALOQALARINING LINGVISTIK TAHLILI - Shavqiyeva , Maftuna Salimboy qizi (Innovative Development in Educational Activities, 2023)
Hammamizga ma’lumki, biz foydalanadigan til turli birliklar, qurilmalar va vositalardan iboratdir. Ularning har biri tilda muhim vazifalarni bajaradi. Ushbu maqola tilshunoslikning sintaksis bo‘limi haqidadir. Har qanday til nutq tovushlari, so‘zlar, leksik, sintaktik birliklar va gaplar qurilishida o‘z imkoniyatlarini to‘liq namoyon qiladi. Tilshunoslikning sintaksis bo‘limi soʻzlarning birikishi natijasida so‘z birikmalari va gaplar kabi sintaktik birliklarni oʻrganadi. Hozirgi zamon o‘zbek tilshunosligida sintaksis sintaktik birliklar, sintaktik munosabatlarni o‘rganish, ularni lingvistik tahlil qilish muhim ahamiyatga ega.