MILLIY DAVLAT SUVERENITETIGA BEVOSITA TA’SIR KO‘RSATUVCHI OMILLAR - Hamroyev , Sanjar Samiyevich (Innovative Development in Educational Activities, 2023)
Ushbu maqolada globallashuv sharoitida milliy davlatlar suverenitetiga bevosita ta’sir ko‘rsatuvchi omillar siyosiy-falsafiy jihatdan tahlil qilingan bo‘lib, bunda tashqi qarz, xalqaro tashkilotlarga a’zolik, tabiiy resurslarning yetishmasligi, anklav va ekslav hududlarning mavjudligi, qo‘shni davlatlar harbiy salohiyatining yuksalishi, iqtisodiy sanksiyalar qo‘llanishi, avtonom hududlarning mavjudligiga alohida e’tibor qaratilgan. Chunki Globallashuv taqdim etayotgan imkoniyatlar davlatlar suverenitetini mustahkamlash barobarida uni sekin asta yemirishga ham olib kelmoqda. Ayniqsa, endi rivojlanayotgan mamlakatlar xalqaro global kuchlarning geosiyosiy, geoiqtisodiy, geomafkuraviy “o‘yin”lari “qurboni”ga aylanish ehtimoli tobora oshib bormoqda. Bunda milliy davlatlar o‘z suverenitetiga, avvalo, bevosita ta’sir qiluvchi omillarni aniqlab olishi va kerakli profilaktik choralarni ko‘rib qo‘yishi dolzarb ahamiyat kasb etmoqda. Buning uchun mamlakat intellektual salohiyatini yuksaltirish globallashuv jarayonlarida teng ishtirok qilish darajasiga ko‘tarilishga va milliy davlat suverenitetini mustahkamlashga xizmat qiladi. Chunki bugungi kundagi rivojlangan davlatlarning tarixiy rivojlanish bosqichiga nazar tashlasak bunda ilm-fan borasida qo‘lga kiritilgan yutuqlarning o‘rni borligiga guvoh bo‘lamiz. Shuning uchun ham mamlakat intellektual salohiyatining yuksakligi suverenitetga salbiy ta’sir qilishda vosita sifatida foydalanish mumkin bo‘ladigan omillar imkoniyatini cheklaydi.