KORPUS LINGVISTIKASI VA PARALLEL KORPUSLAR XUSUSIDA - Shakirov , Rustam Sobirovich (Innovative Development in Educational Activities, 2023)
Ushbu maqolada korpus lingvistikasi, korpus va uning parallel korpus bog‘ini haqidagi fikrlar, uning tuzilishi, korpus turlari, token,lemma,stemming haqida so‘z boradi. Bugungi kunda korpusning nazariy hamda amaliy ahamiyati o‘zbek tilshunosligida tilning mavjud imkoniyatlarini kengroq o‘rganishda, tilshunoslikdagi muammoli tomonlarini aniqlash, elektron lug‘atlar yaratishda, tilni o‘rganishda zamonaviy axborot texnologiyalaridan foydalanish samaradorligini oshirishda, tilda avtomatik tarjima, qidiruv va kompyuter tahlili kabi masalalarni hal qilishda, tilning maxsus sohalar bo‘yicha korpusini qurish zarurati mavjudligini ko‘rsatadi.