O‘ZBEKISTON VA YAPONIYA MUSIQA MADANIYATIDA XALQARO HAMKORLIK ALOQALARI (SOZANDA RO‘ZIBI XODJAEV FAOLIYATI MISOLIDA) - Xalova , Gulbahor Orif qizi; Ayxodjaeva, Shahnoza (Innovative Development in Educational Activities, 2023)
Oʻzbekiston va Yaponiya davlatlarining hamdoʻstlik munosabatlari qadimiy asrlarga borib taqaladi. Buyuk ipak yo‘li orqali o‘zbek va yapon xalqlari o‘rtasida savdo-sotiq, iqtisodiy, madaniy aloqalar bo‘lganligi ilmiy-tadqiqotlarda ham o‘z tasdiqini topib kelmoqda. O‘zbek-yapon arxeologik ekspeditsiya natijasiga ko‘ra O‘zbekiston hududida mavjud bo‘lgan kushon podsholigining asosiy dinlardan bo‘lgan buddizm o‘rta osiyo xalqlari milliy qadryatlari va an’analari bilan boyitilgan holda VI asr xitoy va korea orqali yaponiya orollarida tarqalgan. Yaponiyaning birinchi poytaxti Nara shahridagi horijiy ibodatxonasi xazinaxonasidan VIII asrda Samarqand va Toshkentda tayyorlangan osori-atiqalar, IX-X asrga oid ud musiqa cholg‘usi saqlanmoqda. Bunga o‘xshash misollarni ko‘plab keltirishimiz mumkin. Ushbu maqolamizda bugungi kunda O‘zbekiston va Yaponiya muiqa madaniyatida xalqaro hamkorlik “Sozanda va ustoz Ro‘zibi Xodjaeva faoliyati misolida” so‘z yuritmoqchimiz.