BOSHLANG‘ICH SINF O‘QUVCHILARNING NUTQIY KOMPETENTLIGINI SHAKLLANTIRISHDA TIL O‘YINLARINING O‘RNI - Satiboldiyeva , Malohatxon Baxtiyorjon qizi; Teshaboeva , Gulnoza Alimjonovna (Innovative Development in Educational Activities, 2023)
Ona tilidan olib boriladigan ishlarning hammasi, shu jumladan, savod o‘rgatish ham, o‘quvchilar nutqi va tafakkurini o‘stirish bilan bog‘liq holda uyushtiriladi. Savod o‘rgatish davridagi ishlarning miqyosi keng bo‘lib, ekskursiyalar, bolalarning kuzatishlari, fan darslar, rasm yuzasidan suhbat va boshqalar bilan bog‘lanadi. Bu davrda o‘quvchilar nutqini o‘stirishning vazifalari: bolalar nutqidagi kamchiliklarni to‘g‘rilash; ularning tasavvur va tushuncha doirasini kengaytirish bilan bog‘liq holda lug‘atini boyitish; o‘quvchilar nutqidagi ayrim so‘zlarning ma’nosiga aniqlik kiritish; gap va uch-to‘rt gapli kichik “hikoyacha” (bog‘lanishli nutq)ni og‘zaki to‘g‘ri tuzish ko‘nikmasini o‘stirishdan iborat.