МАРКАЗИЙ ҚИЗИЛҚУМ ФОСФОРИТЛАРИНИ ХЛОРИД КИСЛОТАЛИ БОЙИТИШ ЖАРАЁНИНИ ЎРГАНИШ - Каипбергенов, И.А; Зиядуллаев, Н.Т; Рахимова, Г.С (Innovative Development in Educational Activities, 2023)
Мақолада фосфорит рудалари билан хлорид кислотаси бойитиш жараёнлари келтирилган. Олиб борилган тажриба ишлари натижаси асосида бойтилган фосфоритларнинг кимёвий таҳлили билан фосфоритларнинг таркибий қисмларини аниқлаб олиш имкони пайдо бўлади. Тажриба ишлари натижасида олинган қаттиқ ва суюқ фазалар бизга фосфорит рудасининг асосий компонентлари ҳақида маълумотга эга бўлиш имконини яратади. Ўтказиладиган таҳлил натижалари асосида эса бойитиш жараёни қанчалик самарали эканлигини билиб оламиз.