KONSEPTUAL METAFORA VA UNING O‘ZBEK VA INGLIZ TILLARIDA NAMOYON BO‘LISHI - Nishonboyeva, Mahfuza; Muminov, Sidikjon Mersobirovich (Innovative Development in Educational Activities, 2023)
Nutqda metaforalardan keng foydalanish fikrlarimizni ta’sirchan, jozibali qiladi. So‘zlovchining tinglovchilarga badiiy-estetik qobiliyatini namoyon etadi. Metaforlarning shunday turi borki u nafaqat tilning uslubiy xususiyati, balki bu fikrning o‘zidir ya’ni inson ongida avtomatik tarzda ishlab chiqariladigan fikrlar majmuasidir. Bu konseptual metaforadir. U ham badiiy adabiyotda ma’lum janrlarni shakllantiruvchi, shoir-u yozuvchilarning eng muhim badiiy quroli, ham barcha til foydalanuvchilari uchun eng neytralidir. Bunday metafora nafaqat dunyodagi ma’lum bir vaziyat haqida xabar berish, gapirish uchun balki, u haqida o‘ylash uchun ham ishlatamiz. Shuning uchun ham u oddiy metaforalardan farqlanadi. Ushbu maqolada konseptual metaforlarda konseptning o‘rni hamda uning qo‘llanilish maqsad va vazifalari ikki qardosh bo‘lmagan tillar solishtiruvi asosida misollar bilan yoritib berilgan.