HOZIRGI KUNDA FOSFOGIPSDAN FOYDALANISH - Obitjonova , Vazira Rustamxon qizi (Innovative Development in Educational Activities, 2023)
Gipsni fosfogipsdan flotatsiya usuli bilan ajratish bir qator bosqichlarni o‘z ichiga oladi. Birinchidan, fosfogips bo‘lgan xom ashyo maydalanadi va mayda zarrachalarga aylanadi. Keyinchalik, tuproq materiali suv va flotatsiya agenti bilan aralashtiriladi, bu odatda sirt faol moddasi yoki kollektordir. Flotatsiya agenti suyuq aralashmaning yuzasida gips va fosfogips zarralarini o‘z ichiga olgan ko‘pik hosil qilishga yordam beradi. Keyin ko‘pik ajraladi va gips zarralari fosfogips zarralaridan ajratiladi. Keyin ajratilgan gips zarralari yuviladi va qolgan suv yoki aralashmalarni olib tashlash uchun quritiladi. Bu jarayon gipsni fosfogipsdan ajratishning samarali usuli hisoblanadi, chunki flotatsiya agenti gips zarrachalariga tanlab biriktirilib, ularni fosfogips zarralaridan ajratish imkonini beradi. Umuman olganda, flotatsiya usuli gips mahsulotlarini ishlab chiqarishda muhim jarayon bo‘lgan fosfogipsdan gipsni ajratishning samarali va tejamkor usuli hisoblanadi.