IVERMEKTIN VA CYFLUTHRIN PREPARATINI QO‘LLAB QORAMOLLAR PSOROPTOZINI DAVOLASHNING SAMARALI USULLARI - Arziyev, Xidir Yuldashovich; Arislonbekov, Ilhombek Arislonbekovich; Allambergenov , Davletbay Muxtar uli (Innovative Development in Educational Activities, 2023)
Ushbu maqola Qoraqalpog‘iston Respublikasi To‘rtko‘l tumanidagi Lochin chorva fermer xo‘jaligida qoramollarning pisaraptoz kasalligi bilan zararlanish darajasi va uni anti akaritsid preparatlari bilan davolash natijalari keltirilgan. Usbu kasallikni aniqlash uchun kasallikga gumon qilingan hayvon terisining sog‘lom va zararlangan uchastkalari chegerasidan skalpel yordamida chuqur qirindi olinadi va mortal yoki vital tekshiruvdan o‘tkaziladi. Tajribalar shuni ko‘rsatdiki kasallangan hayvonlarga ivermektin1%+ cyflithrin preparati qo‘llanilganda ushbu dori vositalaring Pisaraptoz bovisga samarasi 100 % ni tashkil qildi. Shuning uchun ushbu kasallikni samarali davolash uchun ivermektin1%+ cyflithrin kombinatsiyasini qo‘llash zarur.