ZAMONAVIY DUNYODA SIYOSIY YETAKCHILIK TO‘G‘RISIDAGI QARASHLAR - Mavlonova , Zilola To‘raqulovna (Innovative Development in Educational Activities, 2023)
Siyosiy jarayonni va uning oqibatlarini tushunish uchun muhim ahamiyatga ega bo‘lgan siyosiy etakchilik tushunchasi ikki xil talqin qilinadi. Siyosiy yetakchilik boʻyicha tadqiqotlar uzoq vaqt davomida koʻplab fanlar - tarix, falsafa, siyosiy nazariya, psixologiya doirasida olib borilmoqda. Yetakchilik dinamik jarayon boʻlib, unda yetakchilar va xodimlar maʼlum bir vaziyat/kontekstda oʻzaro taʼsir qiladi. Xodimlar bilan muloqot qilishda rahbarlar ularning kayfiyati va intilishlarini tushunishlari kerak. Rahbar va menejer o‘rtasidagi asosiy va operatsion farqlar kuzatiladi. Boshqaruv samaradorligi tashkiliy tuzilishga yo‘naltirilganlikni nazarda tutadi. Muvaffaqiyatli etakchilik ma’naviyat va madaniyat tomonidan boshqariladi. “Yetakchi-xodim-vaziyat” o‘zaro ta’sirining interaktiv tabiati bizga yetakchi-xodim munosabatlarining o‘zgaruvchan xarakterini va zamonaviy dunyoda ular duch keladigan vaziyatlarning tobora murakkablashib borayotganini yaxshiroq tushunish imkonini beradi. E’tiborli etakchilik o‘zgarishlarni keltirib chiqaradi va bunga etakchilikka ta’sir qiluvchi muhim omillarni chuqurroq tushunish orqali erishiladi. Zamonaviy dunyoda ro‘y berayotgan o‘zgarishlar yangi turdagi siyosiy liderlar, ularning xodimlari bilan o‘zaro munosabatlarining yangi shakllari va mexanizmlari paydo bo‘lishini talab qiladi, bu esa etakchilik samaradorligini ta’minlaydi.