EKSSUDATIV TUBERKULYOZ PLEVRIT TASHXISINI OPTIMALLASHTIRISH USULLARI - Abdullaeva , Feruza Orzuevna (Innovative Development in Educational Activities, 2023)
So‘nggi o‘n yil ichida dunyoning aksariyat mamlakatlarida tuberkulyoz kasalligi bilan kasallanishning o‘sishi kuzatildi. Dunyo hamjamiyatining aksariyat mamlakatlarida tuberkulyoz kasalligi bo‘yicha hozirgi epidemiologik vaziyat keskinligicha qolmoqda. Plevra bo‘shlig‘ida suyuqlik to‘planishining sabablari genezis va mexanizmlarda farq qiladi, bu esa ko‘pchilik rus va xorijiy mualliflar tomonidan e’tirof etilgan ushbu patologiyaning differentsial diagnostikasi qiyinchiliklarini keltirib chiqaradi. Tuberkulyoz plevritni tashxislash uchun mikrobiologik usullar (mikroskopiya va balg‘am madaniyati), plevra biopsiyasi (namuna va madaniyatni gistologik tekshirish), rentgen usullari, immunologik usullar va polimeraza zanjiri reaksiyasi qo‘llaniladi. Tuberkulyoz ekssudativ plevrit kasalligi etiologiyasining tashxislash uchun mumkin bo‘lgan biokimyoviy belgilardan biri plevra suyuqligidagi adenozin deaminaza (ADA) faolligini aniqlash bo‘lishi mumkin.