BADIIY DISKURS - Qosimova , Nafisa Farxodovna; Haydarova , Gulnora Rajabovna (Innovative Development in Educational Activities, 2023)
Badiiy nutq muayyan estetik vositalar majmuasi bilan ishlaydi va turli adabiy oqimlarning nutqlaridan, shu jumladan individual shaxsiy nutqlar va matnlardan iborat.Tadqiqotning uslubiy asosi N. D. Arutyunova, E. Benveniste, M. M. asarlariga asoslangan nutq tahlilidir. Baxtin, T.van Deyk, D.Lakoff, O.G.Revzina, M.Fuko va boshqalar.Uslubiy jihatdan asarda shakl va mazmun dialektikasining nutqiy matnlardagi pozitsiyasi asos qilib olingan.Tadqiqotning nazariy asosini mahalliy va xorijiy mualliflarning lingvistik semantika, pragmatika, lingvopoetika, psixologiya, nutq tahliliga oid ishlari tashkil etdi. Gap badiiy asarlar jamlanmasining diskursiv tahlili haqida ketayotganligi sababli uni diskursiv poetika deyish mumkin. Bitiruv malakaviy ishining amaliy ahamiyati tadqiqot natijalaridan adabiy matnni nutqiy tahlil qilish, grammatik va funksional nazariya va amaliy kurslarda foydalanish imkoniyati bilan belgilanadi. Bundan tashqari, maqola materiallari badiiy matnlarni tarjima qilishda tarjimonlar, shuningdek, amaliy mashg‘ulotlarda talabalar va o‘qituvchilar uchun foydali bo‘lishi mumkin.