PSIXOLINGVISTIKA FANINING TARIXIY RIVOJLANISH BOSQICHLARI - Esanov , Azizbek Shermamat o‘g‘li (Innovative Development in Educational Activities, 2023)
Mazkur maqolada psixolingvistika fani rivojlanish tarixining eng qadimgi bosqichidan boshlab XX asrning ikkinchi yarmigacha bo‘lgan davrda til, uning tabiati va xususiyatlari haqidagi dastlabki tasavvurlar qisqacha ko‘rib chiqiladi. Bunda jumladan zamonaviy psixolingvistika fanining rivojlanish tarixini bir necha tarixiy davrlarga bo‘linib, dastlab qadimgi Misr va yunon faylasuflarining qarashlari, keyinchalik o‘rta asrlarda amalga oshirilgan ba’zi tajribalar, undan so‘ng XIX asrning kognitiv neyropsixologiyasi va tilshunosligi rivoji masalalari qisqacha koʻrib chiqiladi. Mazkur maqolamiz zamonaviy psixolingvistika fanining paydo bo‘lguniga qadar qanday bosqichlardan oʻtganligi va qay tarzda rivojlanganligini o‘rganishga bag‘ishlangan ilmiy tadqiqotlarimizning dastlabki natijasi hisoblanadi.