RAQAMLI KRIMINALISTIKA SOHASIDAGI ASOSIY MUAMMOLAR - Abduraximov , Baxtiyor; Allanov , Orif; Turdibekov , Baxtiyor; Davlatov , Mirzoulug‘bek (Innovative Development in Educational Activities, 2023)
Raqamli kriminalistika kiberxavfsizlik uchun muhim soha bo‘lganligi bois tadqiqotchilar tomonidan katta e’tibor qaratilmoqda. Zamonaviy kiberhujumlarning tobora ortib borayotganligi to‘g‘ridan-to‘g‘ri dalillarni yig‘ishni qiyinlashtirayotganligi bilan bog‘liq va bu ko‘pincha bir nechta texnologiyalardan foydalanishni talab qiladi. Bugungi kunga qadar tadqiqotchilar ushbu sohada ko‘plab ilmiy ishlarni taqdim etishgan. Ushbu maqolada raqamli kriminalistika sohasiga tegishli ilmiy ishlar o‘rganib chiqilgan, raqamli kriminalistika bo‘yicha asosiy sohalar va ularning asosiy muammolari aniqlangan. Mavzular va usullarning xilma-hilligiga qaramay, ularning deyarli barchasi duch keladigan bir nechta umumiy muammolar mavjud. Ularning aksariyati qarshi tahlil usullari, qurilmalardan va bulutli tizimlardan ma’lumotlarni yig‘ish qiyinchiliklar tug‘dirmoqda. Texnik masalalardan tashqari, tadqiqot huquqiy, ilmiy va axloqiy masalalar bo‘yicha protsessual masalalarni hal qilish zarur isoblanadi. Tadqiqot ishidagi tahlil natijalarida raqamli ekspertizaning turli mavzulari bo‘yicha tadqiqotchilar va amaliyotchilarning natijalari keltirilgan.