BA’ZI ANIQMAS INTEGRALLARNI YECHISHDA UCHRAYDIGAN MUAMMOLAR VA UNI TA’LIM METODI BILAN TAHLILI - Raxmonov , Jamshidbek Turdaliyevich; Xamzaqulov , Erjigit Abdubasharovich; Xamzaqulova , Shaxnoza Shuxrat qizi (Innovative Development in Educational Activities, 2023)
Ushbu annotatsiya shu haqdakim, trigonometrik almashtirish va unga yondosh boʻlgan almashtirishdagi cost= ga yondosh boʻlgan almashtirishdagi giperbolik funksiyalar yordamida almashtirish, y=shx va y=chx funksiyalar yordamida almashtirish bajargan holda aniqmas integrallarni yechish, ba’zan trigonometrik , ba’zan giperbolik funksiyalar yordamida almashtirish afzal boʻlgan holatlarni koʻrsatish ularni taqqoslash va interfaol ta’lim metodlarini shu asnoda qoʻllash orqali talabalar ongida ushbu tipdagi masalalarni mustahkamlashdan iborat. Bu maqsadda ush Ushbu annotatsiya shu haqdakim, trigonometrik almashtirish va unga yondosh boʻlgan almashtirishdagi cost= ga yondosh boʻlgan almashtirishdagi giperbolik funksiyalar yordamida almashtirish, y=shx va y=chx funksiyalar yordamida almashtirish bajargan holda aniqmas integrallarni yechish, ba’zan trigonometrik , ba’zan giperbolik funksiyalar yordamida almashtirish afzal boʻlgan holatlarni koʻrsatish ularni taqqoslash va interfaol ta’lim metodlarini shu asnoda qoʻllash orqali talabalar ongida ushbu tipdagi masalalarni mustahkamlashdan iborat. Bu maqsadda ushbu ishda bir irratsional ifoda tanlab olinadi va dastlab trigonometrik almashtirish yordamida keyin esa giperbolik funksiya yordamida almashtirib yechib ularni farqlarini umumlashtirib oʻxshashliklari T-sxema jadvaliga toʻldirib koʻrsatiladi. bu ishda bir irratsional ifoda tanlab olinadi va dastlab trigonometrik almashtirish yordamida keyin esa giperbolik funksiya yordamida almashtirib yechib ularni farqlarini umumlashtirib oʻxshashliklari T-sxema jadvaliga toʻldirib koʻrsatiladi.