TRAFIKNI AQLLI BOSHQARISH: AI TEXNOLOGIYASI BILAN SVETOFOR TIZIMLARINI BOSHQARISH KUCHI - Qutfiddinov, Shamsiddin Kamoliddin o‘g‘li (Innovative Development in Educational Activities, 2023)
Yo‘l harakati boshqaruvi shahar rejalashtirishning muhim jihati hisoblanadi. Yo‘lda avtotransport vositalari soni ortib borayotgani sababli, tirbandlik va baxtsiz hodisalarning oldini olish uchun transport harakatining bir tekis harakatlanishini ta’minlash muhim ahamiyatga ega. Trafikni aqlli boshqarish - bu shahardagi transport oqimini boshqarish uchun texnologiyadan foydalanish. U sensorlar, kameralar va boshqa qurilmalardan foydalanishni o‘z ichiga oladi, bunda trafik naqshlari to‘g‘risida ma’lumot to‘planadi, keyin esa bu ma’lumotlardan trafik oqimini boshqarish uchun foydalaning. Trafikni aqlli boshqarish an’anaviy trafikni boshqarish tizimlariga nisbatan bir qator afzalliklarga ega. Bu tirbandlikni kamaytirishi, xavfsizlikni yaxshilash va chiqindilarni kamaytirishi mumkin. Ushbu maqolada biz trafikni aqlli boshqarishda boshqaruv svetofor tizimlari va AI texnologiyasidan foydalanishga e’tibor qaratamiz