TOG‘OLDI TUPROQLARI KOLLEMBOLALARNING TAKSONOMIK TAHLILI - Atoyeva, Dilsora Odilovna (Innovative Development in Educational Activities, 2023)
Tuproq unumdorligini oshirishda va tuproq hosil boʼlish jarayonlarida faol ishtirok etadigan kollembolalar tog‘oldi hududlar misolida oʼrganildi. Kollembolalar juda xilma-xil iqlim sharoitlarida yashashga moslashgan. Ularning juda koʼp turlari oʼta ekstrimal joylarda ham yashashi mumkin. Barcha kollembolalarning oʼlchamlari oʼrtacha 1 mm boʼlib, eng kichiklari 0,2 - 0,7 mm gacha, eng kattalari esa 5 — 9 mm gacha uzunlikda boʼladi. Ularning tanasi uch boʼgʼimga boʼlinganligi bilan tipik hasharotlarga yaqin turadi. Ular tuproq gumus miqdorini oshirishda juda katta ahamiyat kasb etadi. Undan tashqari kollembolalar boshqa mikroorganizmlar singari antropogen hududlarda ekologik buzilishni aniqlashda indikatorlik vazifasini bajaradi. Shuning uchun ham ularni oʼrganish muhim dolzarb vazifalardan biri hisoblanadi.