TEXNOGEN CHIQINDILAR BILAN IFLOSLANGAN TUPROQLARNING MORFOLOGIK VA GENETIK QATLAMLARINING O‘ZGARISHI (BUXORO VILOYATI QOROVULBOZOR TUMANI MISOLIDA) - Abduroziqova , Sitora Umed qizi (Innovative Development in Educational Activities, 2023)
Maqolada Qorovulbozor tumanidagi Buxoro neftni qayta ishlash zavodi ta’sirida bo‘lgan texnogen chiqindilar bilan ifloslangan tuproqlarning genetik qatlamlarning o‘zgarishi hamda texnogen chiqindilar bilan ifloslanishning tuproq va iqlim sharoitiga qanchalik darajada bog‘liqligi e’tirof etib o‘tilgan. Hudud tuproqlari zavoddan uzoqlashgan sari juda kuchli, o‘rtacha, kuchsiz ifloslanmagan darajadagi ifloslanish ketma-ketligida tarqalgan. Ifloslanish manbaidan uzoqlashish bilan ifloslangan maydonning qisqarib borishi hamda tuproqning genetik qatlami bo‘yicha ifloslanish darajasi kamayib borishi kuzatildi.