MULTIMEDIA MA’LUMOTLARINING MANIPULYATSIYASINI ANIQLASHDA MASHINALI O‘QITISHDAN FOYDALANISH - Turdibekov , B.B (Innovative Development in Educational Activities, 2023)
Raqamli dasturiy vositalar bizning kundalik hayotimizning bir qismidir. Ammo tasvirlar va videolarni qayta ishlash uchun dasturiy ta’minotlar tobora kuchliroq va ulardan foydalanish oson bo‘lib bormoqda. Bu esa real tasvirlarni soxtalashtirishga imkon beradi. Shunday qilib, so‘nggi bir necha yil ichida vizual media kriminalistikasi ajralmas tadqiqot sohasi sifatida paydo bo‘ldi, u asosan ko‘rib chiqilayotgan raqamli kontentning haqiqiy yoki o‘zgarmasligini aniqlashga yordam beradigan vositalar va usullarni ishlab chiqish bilan shug‘ullanadi. Mashinali o‘qitish tergovchilarga turli xil algoritmlardan foydalangan holda yanada samarali tekshiruvlar o‘tkazish imkonini beradi. Har bir mashinali o‘qitish algoritmi xususiyatlar asosida raqamli kriminalistikaning ma’lum bir sohasida ishlaydi, u murakkablik, ma’lumotlar hajmi, vaqt oralig‘i, korrelyatsiya, izchillik va hokazolarda samaralidir, bundan tashqari, ushbu tadqiqot mashinali o‘qitish algoritmlarini standart mezonlar nuqtai nazaridan taqqoslaydi. Shunday qilib, taklif qilingan tizim xato darajasini tahlil qilish usuli orqali tasvirni qayta ishlash bo‘yicha neyron tarmog‘i kontseptsiyasidan foydalangan holda bunday manipulyatsiya qilingan hujjatlarni aniqlashga yordam beradi,