OFFSHOR HUDUDLAR: GLOBAL IQTISODIYOTGA IJOBIY VA SALBIY TA’SIRI - Lyudik, Sahoba Pardaboyevna (Innovative Development in Educational Activities, 2023)
Maqolaning maqsadi jahon iqtisodiy tizimining faoliyatida offshor zonalarning rivojlanish yo‘nalishlarini tahlil qilish va aniqlashtirishdir. Noqonuniy yo‘llar bilan olingan pul mablag‘larini legallashtirish o‘chog‘i sifatida offshor zonalar va offshor xalqaro markazlar va ularning jami iqtisodiyotga ta’siri tadqiqot predmeti hisoblanadi. Metodologiya. Tadqiqot global iqtisodiy tizimda offshor zonalarning kelgusidagi faoliyatining mumkin bo‘lgan tendentsiyalari va rivojlanishning izchil manzarasini o‘rganishda umumiy ilmiy va maxsus ilmiy usullardan foydalanishga asoslangan. Deduksiya, induksiya, oʻxshashlik, tahlil, sintez kabi umumiy ilmiy usullar dunyoning offshor zonalarining noqonuniy yoʻl bilan olingan pul mablagʻlarini yuvish tizimi sifatidagi ahamiyatini aniqlash imkonini berdi. Qiyosiy usul offshor zonalar va offshor xalqaro markazlarning o‘ziga xos xususiyatlarini farqlash, umumiy va farqlovchi xususiyatlarni aniqlash imkonini berdi. Prognostik usul offshor faoliyatning afzalliklari va kamchiliklari haqida o‘ziga xos nuqtai nazarni shakllantirish imkonini berdi. Mantiqiy-semantik va dogmatik usullar “offshor yurisdiktsiya”, “offshor zona”, “offshor moliya markazi” tushunchalarini va ularning o‘ziga xos xususiyatlarini aniqlash imkonini berdi. Tadqiqot natijalari offshor zonalar, offshor moliya markazlari va xalqaro moliya markazlarini o‘ziga xos xususiyatlaridan kelib chiqib rezidentlarga tadbirkorlik, soliqqa tortish, ro‘yxatga olish va moliyaviy hisobotlarni yuritishda imtiyozlar va imtiyozlar, shuningdek, maxfiylikni saqlash bo‘yicha mutlaq imtiyozlar beriladi, ayrim davlatlarning ayrim hududlari va hududlari sifatida ko‘rib chiqish imkonini berdi, ularda ro‘yxatdan o‘tgan hududdan tashqarida tadbirkorlik faoliyatini amalga oshirishning mutlaq shart-sharoitlari mavjud emas. Amaliy oqibatlar. Tadqiqotda birinchidan, “offshor zona”, “offshor moliya markazi”, “xalqaro offshor markaz” tushunchalariga ta’rif berilgan; ikkinchidan, ularni tasniflashning ilmiy yondashuvlari ixtisoslashtirilgan adabiyotlarda tahlil qilinadi va taqqoslanadi, Beshinchi Direktiv jinoiy daromadlarni legallashtirishning asosiy huquqiy tartibga solinishi va BEPS loyihasi sifatida ko‘rib chiqiladi; uchinchidan, muallifning offshor faoliyatining ijobiy va salbiy xususiyatlari va ularning jahon iqtisodiyotiga ta’siri haqidagi qarashlari asoslab berilgan. Muvofiqlik/originallik. Ularning rivojlanish tendentsiyalarining asosiy yo‘nalishlarini aniqlash uchun offshor zonalar va offshor moliya markazlarining sifat xususiyatlarini tahlil qilish orqali ularning asosiy xususiyatlarini aniqlashga muallifning yondashuvi taklif etiladi.