ҚУЁШ ЭНЕРГЕТИКАСИНИ РИВОЖЛАНТИРИШДА НАНОТЕХНOЛОГИЯНИНГ ЎРНИ - Ибадуллаев, Жамшид Икром ўғли (Innovative Development in Educational Activities, 2023)
Саноат ишлаб чиқаришида катта энергия сарфланади. Наноматериаллар энергия ва ресурсларни тежаш учун катта имкониятларга эга. Саноат ишлаб чиқаришида нанотехнологиялардан фойдаланиш бир хил миқдордаги маҳсулотлар учун камроқ энергия ёки материаллардан фойдаланиш орқали энергия ва ресурсларни тежашга ёрдам беради. Мақола умумий жиҳатларни ўз ичига олади ва автомобилсозлик ва нефть саноати каби муайян соҳаларни кўриб чиқади. Яқинда ишлаб чиқилган тандем қуёш элементлари қуёш нурларини электр энергиясига айлантириш самарадорлигини ер шароитида 35% дан юқори қийматларга қадар оширишни таъминлайди. Бу кремнийли қуёш батареялари билан солиштирганда қуёшдан олинаётган электр энергиясининг нархини камайтириш имконини беради.