МИКРОТЎЛҚИНЛИ НУРЛAНИШ ЁРДAМИДA ДОННИ ЗAРAРСИЗЛAНТИРИШ

Authors

  • M.A Abduxalimova Андижон қишлоқ хўжалик ва агротехнологиялар институти
  • А.Б Йўлчиев Андижон давлат университети
  • Д.Ф Исломова Андижон қишлоқ хўжалик ва агротехнологиялар институти
  • Д.М Тўйчиев Андижон машинасозлик институти

Keywords:

Дон, зараркунандалар (донхўрлар, омбор узун тумшуғи, капалаклар, шоли узун тумшуғи, ун қўнғизи, ун каналари ), ЎЮЧ (ўта юқори частотали нурлар), инфрақизил нурлар, ультрабинафша нурлар

Abstract

АННОТAЦИЯ

Ушбу мақолада дон заҳираларини зараркунандалардан зарарсизлантириш ноанъанавий манбаларидан фойдаланиш самарадорлиги баён қилинган. Ўтказилган тажриба нагтижаларига кўра Дон зараркунандаларни (донхўрлар, омбор узун тумшуғи, капалаклар, шоли узун тумшуғи, ун қўнғизи, ун каналари) йўқ қилишда ўта юқори частотали электр магнит майдонида хамда инфрақизил нурлар, ультрабинафша нурлар билан ишлов берилди. Дон захираларини зарарсизлантиришда кимёвий препаратлардан фойдаланиш ўрнига шамоллатиш, иссиқлик билан ишлов берилди. Дон захираларини сақлаш даврида зараркунандалар билан зарарланиши олдини олишда сақлаш омборларида дезинфекция ва фумигация тадбирлари амалга оширилди.

Зарарланган дон захираларига ўта юқори частотали электрмагнит майдонида ишлов берилганда дон қатламининг харорати 180 втда соатига 120 секунддан сўнг кескин равишда ошиб кетади. Бунинг натижасида эса клейковина миқдори 2- баробардан 5-баробаргача бўлган холатда пасайиб кетиши кузатилди.

References

Туйчиева Д.М., Рахимджанов М.А. Применение сверхвысокочастотной обработки для дезинсекции пшеницы.//Узбекский химический журнал. 5/2016. –Т.: 2016, C. 13-16. 134.

Tuychiyeva D.M. The effect microwave energy on the protein complex of wheat grain.// Electronic journal of actual problems of modern science, education and training. ISSN 281-9750. September, 2021-9/1., -p. 78-81 135.

Туйчиева Д.М. Изучения влияние СВЧ на зерно и выявление оптимальной величины влажности. Международная научно-практическая конференция. Современные проблемы инновационного развития науки, образования и производства. Анд.-2020. C.

Пюшнер Г. Нагрев энергией сверхвысоких частот. Пер. c анг. Э.Д. Пастрона. - М.: Энергия. 1968. -312 с.

Рогов И.А. Некрутман С.В. Сверхвысокочастотный нагрев пищевых продуктов. -М.: Агропромиздат. -1986. - 351с.

Nudgett E.E. Microwave Properties and Heating Characteristics of Food // Food Technology. – 1986. v. – 40. – N 6. – P. 84-94.

Гаспарянц А.Г., Губнев Ю.К., Красников В.В. и др. Оценка распределения энергии СВЧ поля в резонатронных системах по нагреву жидкого диэлектрика. //Инж.Физ.журнал. -1981. -№6. –С.10-70.

Йулчиев А. Б. Норматов Анвар Мирзаевич Свч-установка для влаготепловой обработки хлопковой мятки //Universum: технические науки. – 2020. – №. 7-2. – С. 76.

Йулчиев Аслбек Бахтиёрбекович (2020). Экспериментальные результаты и оптимизация переработки хлопковой мятки в СВЧ-установке. Universum: технические науки, (7-2 (76)), 46-50.

Yulchiev Aslbek, Serkayev Qamar, Mirzaev Abdugappor, & Asqarov Ibrokhim (2022). Technological scheme of refining of cottonseed oil purified from gossypol. Austrian Journal of Technical and Natural Sciences, (3-4), 23-29.

Yulchiev Aslbek, Serkayev Qamar, & Mirzaev Abdugappor (2022). The operator model of high gossypol cotton oil extraction, functional scheme of technical gossypol extraction and oil refining. Universum: химия и биология, (3-2 (93)), 42-47.

Downloads

Published

2023-09-15

How to Cite

Abduxalimova, M., Йўлчиев, А., Исломова, Д., & Тўйчиев, Д. (2023). МИКРОТЎЛҚИНЛИ НУРЛAНИШ ЁРДAМИДA ДОННИ ЗAРAРСИЗЛAНТИРИШ. Innovative Development in Educational Activities, 2(17), 94–102. Retrieved from https://openidea.uz/index.php/idea/article/view/1615