РЕАКТИВ ҚУВВАТ МАНБАЛАРИНИ НАЗОРАТ ВА БОШҚАРУВИ ЎЗГАРТГИЧЛАРИНИНГ ТУРЛАРИ ВА ЎЗГАРТИРИШ ТАМОЙИЛЛАРИ ТАҲЛИЛИ - Баратов , Лазиз Суюн ўғли (INTERNATIONAL CONFERENCE DEDICATED TO THE ROLE AND IMPORTANCE OF INNOVATIVE EDUCATION IN THE 21ST CENTURY, 2022)
Электр таъминоти тизимларида уч фазали электр тармоғини назорат ва бошқаруви элементлари ва қурилмаларида ахборот кўринишидаги электр энергияси токининг ўзгариши рўй беради. Электр токининг ўзгариши иссиқлик ва масса алмашинуви асосида ва электр магнит ва электр динамик ҳодисалар оқибатида амалга оширилади. Токнинг бирламчи ўзгартирувчиларида энергия ўзгаришининг асосий функцияси – назорат ва бошқарув тизими учун ток ёки кучланиш кўринишидаги ахборотнинг ўзгариши жараёнида рўй беради.