SEMIZLIKNI TURLI FENOTIPLARIDA OVQATLANISH TARZINI TAQQOSLASH - Zubаydullаevа, Mаqsudа Turаpjаnovnа; Majidov, Sharifjon Xusenovich (INTERNATIONAL CONFERENCE DEDICATED TO THE ROLE AND IMPORTANCE OF INNOVATIVE EDUCATION IN THE 21ST CENTURY, 2022)
Semizlik- hozirgi kunda eng muhim tibbiy- ijtimoiy muommaga aylangan bo‘lib, butun jahon sog‘liqni saqlash tashkiloti ma’lumotiga qaraganda 1975 yildan boshlab 2016 yilgacha semizlik bilan kasallangan bemorlar soni 3 barobarga oshgan. Jahon sog‘liqni saqlash tashkilotining ma’lumotiga ko‘ra ortiqcha vazn va semizlik bilan muammolari bo‘lgan insonlarning 44-57% ida qandli diabet (II-tip), 17-23% yurak ishemik kasalligi, 17% arterial gipertenziya, 30% o‘t-tosh kasalligi, 14 % osteoartrit, 11% ida xavfli o‘smalar kelib chiqish xavfi yotadi. Semizlik kelib chiqishida sabab bo‘luvchi etiologik faktorlarga ovqatlanish ratsionini buzilishi, gipodinamiya, zararli odatlar (alkogalizm, nikotin saqlovchi moddalar chekish), stress kabi omillar kiradi.